För en bättre
PRIVATEKONOMI

Att äta billigt

Mat utgör ofta en av de större posterna i din kassadagbok. Detta är svårt att undvika eftersom alla måste äta och man skall om möjligt försöka äta nyttigt. Detta innebär dock inte att man inte kan sänka sin matkostnader samtidigt som man börjar äta nyttigare. Detta beror på att det är billigt att äta nyttigt. Att det skulle vara dyrt är en seglivad myt som tyvärr inte visar några tecken på att dö. En av anledningarna till att denna myt frodas är att många förknippar att äta nyttigt med att äta enligt den senaste trenden. Det är klart att det blir dyrt om man skall äta Fiji stensalt och quinoa. Man kan dock äta nyttigt med mycket enklare ingredienser.

Exakt vad du kan göra för att sänka dina matkostnad beror på dina nuvarande vanor. Vanliga saker som man kan göra inkluderar t.ex. att stor handla och att packa lunch.

Storhandla

storhandlaDin lokala matvaruaffär är relativt dyr jämfört med de stora lågprisbutikerna. Det är också alltid dyrare att köpa mat i små förpackningar än det är i stora. Detta beror på att det är dyrare att producera små paket.

Du kan med andra ord spara mycket pengar på att storhandla och köpa all din mat för månaden vid en storhandling. Detta sparar också mycket tid eftersom du inte behöver gå att handla under resten av månaden. Allt du behöver göra är att plocka upp lite frukt och andra färskvaror på vägen hem en gång i veckan.

Köp allt du behöver och dra nytta av eventuella reor för att dramatiskt sänka dina matkostnader. Det är ofta möjligt att sänka dem med mer än 20% genom att storhandla och basera sin kost på vilka rea erbjudanden butiken erbjuder. Detta innebär inte att du skall äta vad som helst utan att du t.ex. väljer att köpa den typ av kött de har rea på istället för en annan dyrare typ av kött.

Lunchlåda

Att äta lunch ute är mycket dyrt och det finns stora pengar att tjäna på att göra dina egna lunchlådor. Du behöver inte packa lådor varje dag utan du kan istället välja att använda en dag i veckan eller månaden och packa många lådor samtidigt och sedan frysa dem. Detta kanske inte känns som ett trevligt alternativ men om du räknar på hur mycket du kan tjäna kanske du ändrar dig.

Vanliga ursäkter

matkasseDet finns en lång rad vanliga ursäkter som Svenskar använder sig av som ursäkt för att de inte äter bättre eller billigare än vad de gör. Vi har redan pratat om myten att det är dyrt att äta nyttigt och varför det inte är sant. Några andra vanliga ursäkter inkluderar.

Jag har inte tid att handla

Ursäkten om att man inte har tid att handla utan bara äter något snabbt på vägen är vanlig. Denna ursäkt hade viss relevans förr i tiden men nu mera är det ingen ursäkt. Du kan alltid storhandla en gång i månaden och förbereda din mat i förväg. Om du inte vill göra det så är det numera mycket enkelt att få råvaror levererade direkt till ditt hem utan att du behöver tänka på det. Om du går till t.ex. linas matkasse så kommer du att se att det finns ett brett utbud av matkassar för alla smaker och plånböcker som du kan få levererade direkt hem en gång i veckan. Med din matkasse får du de recept du behöver för att laga veckans maträtter.

Jag har inte tid att laga mat

Att laga mat behöver inte ta lång tid. Det finns massvis med maträtter som man kan laga på 15 minuter. Om du spenderar en söndag i månaden med att förbereda och frysa mat så ökar utbudet av rätter du kan äta ännu mer. Dessa rätter kommer vara mycket nyttigare än de du äter ute.