För en bättre
PRIVATEKONOMI

Upprätta en plan

När du har kommit så här långt i planeringen av ditt nya liv så vet du vilka saker, varor och individer i ditt liv som du kan/bör ge upp. Du har  fört en kassadagbok i minst en månad så att du vet exakt vart dina pengar går. Du har även skrivit ner en lista över dina mål för de närmaste åren.

Du har nu allt du behöver för att kunna upprätta en framgångsrik plan för ett bättre liv med en bättre privatekonomi. Utan denna information är det väldigt svårt att lyckas förbättra ditt liv. Det spelar ingen roll hur gärna du vill göra det. Om man inte vet vad du behöver ändra så är det mycket svårt att göra de nödvändiga ändringar. Genom att föra kassadagbok och utvärdera ditt liv har du dramatiskt ökat dina chanser att lyckas nå dina mål.

Analysera din kassadagbok

analyseraBörja med att analysera din kassadagbok och se vilka kostnader du kan dra in på. Börja med att lista alla kostnader som du inte har kontroll över. Kostnader som du inte kan undvika. Detta inkluderar t.ex. hyra, lån och försäkring. Denna lista kommer visa dig hur stora dina fasta utgifter är och hur stor del av din lån som går till rörliga kostnader. De pengar som går till rörliga kostnader är pengar som delvis skulle kunna gå till andra saker.

Det är ofta möjligt att sänka dina fasta kostnader men de kan sällan elimineras helt. Du bör regelbundet se om du kan sänka dina försäkringskostnader och andra fasta kostnader. Just nu skall vi dock fokusera helt på kostnader som du kan eliminera genom att minska din konsumtion.

När du har listat dina fasta avgifter bör du göra en ny lista med dina onödiga utgifter. Detta inkluderar godis och snacks, alkohol, gå ut med vänner, utemat, kaffe ute osv. Allt som inte strikt sätt är nödvändigt för att du skall överleva. Summera hur mycket du har spenderat inom varje kategori under månaden.

Ta sedan summan för varje kategori och multiplicera den med 12.

Exempel: Du spenderade 600 kronor under en månad på kaffe. Detta inkluderar dyrt kaffe på kafé och billigare kaffe från pressbyrån. Om du multipliceras detta med 12 så ser du att ditt kaffe kostar 7200 kr om året.

Ta nu en titt på din drömlista och se vad du skulle kunna göra med dina pengar istället. 7200 kr skulle t.ex.  kunna låta dog köpa en flygbiljett till Peru för att se Macchu Picchu eller betala för en resa till Egypten med en dykkurs medan du är där så att du blir dykcertifierad.

Med detta i åtanke kan kan du fundera på om du vill sluta dricka kaffe ute och bara dricka kaffe på kontoret istället även om det är lite sämre. Är kaffet något som du är villig att ge upp för att förverkliga en av dina drömmar. Eller är kaffet alltför dyrt när du ser vad du offrar för att få det.

Du behöver givetvis inte sluta dricka kaffe ute helt utan du kan välja en kompromiss och dra ner på kaffe ute till en gång i veckan med vänner. Det spar mycket pengar och kommer göra kaffet mer speciellt eftersom du inte får det varje dag.

Gå igenom alla rörliga utgifter på samma sätt. Funderar på hur mycket närmare pengarna skulle kunna föra dig mot ett av dina mål och om det verkligen är värt att göra den uppoffringen.

Sälj saker du inte behöver och sänk dina fasta kostnader

säljOm du inte redan har sålt de saker du inte behöver eller inte har försökt sänka dina fasta kostnader så är det dags för dig att göra en plan för hur du skall göra detta också. Jag rekommenderar att du använder alla pengar som du får in när du säljer saker du inte längre behöver för att betala av på dina skulder. Detta är sant om du har kreditkortsskulder, privatlån, sms lån och konsumentkrediter. Det kan också vara sant för ditt billån. Jag rekommenderar dock inte att du använder dem för att betala av extra på ditt bolån (om det inte är litet). Om din enda skuld är ditt bolån så är det bättre att sätta av dessa pengar till en reservfond.

Det är också en bra ide att skapa en automatisk överföring där du för över de pengar du har lyckats spara genom att sänka dina fasta kostnader till ditt lånekonto så att dessa pengar hjälper dig att bli skuldfri snabbare.

Att sänka sina fasta kostnader är ofta lätt men kräver att man lägger lite tid på det. Ett par kvällar är ofta tillräckligt för att spara hundratalskronor per månad. Läs mina spartips för att lära dig mer om hur du kan sänka dina fasta kostnader. Om du har mycket skulder bör du även läsa den artikel om hur du kan sänka dina månatliga kostnader genom att samla dina lån.

Planera hur skall du spendera de pengar du spara

Du bör nu ha en ganska bra ide om hur mycket pengar du kan spara varje månad och vilka uppoffringar du är villig att göra för att uppnå de besparingarna. Det är dags att börja fundera på hur du vill spendera dina nya tillgångar. Gå tillbaka till din lista med drömmar och se vilka drömmar/mål du vill realisera först. Välj ut ett antal drömmar och gör dem till din första prioritering.

målDe drömmar som du väljer ut bör inte vara för svåra att realisera. Välj istället ut drömmar som du kan realisera relativt fort, inom 1 – 2 år. Exempel på bra mål att välja är t.ex. resor du vill göra. Kurser du vill gå och upplevelser du vill uppleva. Undvik mål som är dyra eller tar för lång tid att förverkliga.

Anledning till att du bör börja med att förverkliga lättare mål är att detta hjälper dig att hålla dig motiverad. Det är motiverande att få göra saker som man drömt om. Om du måste vänta 2-3 år innan du förverkligar ditt första mål är det mycket svårt att hålla dig motiverad och inte falla tillbaka till gamla vanor. Om du däremot får åka på din första resa efter 6 månader så är det mycket enkelt att hålla dig motiverad.

Genom att fokusera på rätt mix av mål kan man se till att man regelbundet får glädjen av att se en dröm uppfyllas.

Att du prioriterar vissa drömmar innebär inte att du inte skall jobba mot andra drömmar samtidigt. Du bör t.ex. äta nyttigt och träna för att nå dina hälsomål. Dessa kan beroende på hur svåra de är ta längre tid att förverkliga men du kommer se fortlöpande förbättringar och genom att jobba mot dessa mål hjälper du även till att bygga mot dina andra mål.

Innan du vet ordet av kommer du leva ett liv du inte trodde var möjligt.