För en bättre
PRIVATEKONOMI

För en kassadagbok

Det är svårt att förbättra sin ekonomi om man inte vet var de största utgiftsposterna ligger. Om man inte vet hur mycket pengar man spenderar på olika saker kan man inte avgöra om de är värda de pengar man lägger på dem eller om de är en post där man kan spara pengar.

Av denna anledning rekommenderar jag att alla prövar att föra kassadagbok. Att föra kassadagbok har blivit mycket enkelt. Det finns ett flertal bra appar för både Android och iPhone som låter dig föra en kassadagbok. De låter dig associera varje utgift med en viss kategori och lägger själv samman hur mycket pengar du har spenderat i varje kategori. Jag rekommenderar att du använder dig av många kategorier för att få en så detaljerad bild av dina utlägg som möjligt.

kassadagbokHur man bokför sina utgifter

Bokför varje sak du köper individuellt. Bokför inte hela köp som en post. Om du gör det riskerar du att få en mycket felaktig bild eftersom din tidning, din chokladbit och din snackspåse helt plötsligt hamnade under livsmedel trots att de inte är det.

Ett enkelt sätt att föra kassadagbok är att spara alla kvitton och sedan föra in alla poster innan man lägger sig. Det finns appar som kan läsa av kvitton men deras avläsningsfunktioner är sällan helt pålitliga. Det är vanligt att de bokför inköp som något annat än vad de är. Med detta sagt så kan dessa appar med inläsningsfunktion ofta spara mycket tid. Du måste dock alltid granska resultatet och se om allt är rätt. När det inte är det måste du editera posten.

Utekvällar

Det kan vara mycket svårt att komma ihåg att lägga in alla kostnader i dagboken när man är ute på krogen. Jag rekommenderar att du istället vet exakt hut mycket pengar du tar med dig och sedan ser hur mycket du har kvar på morgonen. Bokför hela summan som utekväll, fest eller dylikt. Det spelar ingen roll om du spenderade pengar på sprit eller på en fyllehamburgare. Alla kostnader under kvällen kan tillskrivas att du gick ut och festade. Du skulle inte ha varit vid ett gatukök vid två på natten och köpt en hamburgare om du inte vad det.

Inte svårt

Att föra en kassa dagbok på detta sätt kan verka mycket krångligt under de första dagarna. Det blir dock snabbt en vana och tar inte mycket tid när du väl har kommit in i det. Med detta sagt så behöver du inte föra dagbok varje månad. Du kan välja att istället välja att titta på resultatet av den första månaden och försöka göra vissa förändringar i ditt spenderingsmönster baserat på den information du nu har tillgång till. Du kan sedan välja att vänta några månader innan du för dagbok en månad igen för att se hur det har gått och vilka andra ändringar du kan göra.

Det kan dock vara lättare att motivera dig själv om du för kassadagbok varje månad. Om du gör det kan du redan månad två se hur mycket pengar du har sparat Något som kan vara mycket motiverande och kan få dig att göra ytterligare besparingar.

Inte pinsamt

En kommentar som jag ofta får när jag föreslår att någon skall upprätta en kassadagbok är att de tycker det är pinsamt att fylla i sina utgiften i sin dagbok framför sina vänner och medarbetare. Att de är rädda för vad de skall tycka. Jag har två saker att säga om detta. Du kan välja att bokföra dina kostnader på kvällen när du är hemma. Ingen behöver någonsin få veta att du för en kassadagbok.

Det andra jag vill säga är att nästan alla vill få en bättre ekonomi och de flesta kommer att uppskatta att du försöker göra vad du kan för att förbättra din ekonomi. Det är sant att du kan få några retsamma pikar. Men dessa är nästan alltid menade att vara kärleksfulla. Vänner retas med varandra och att retas lite är ett populärt sätt att uppmärksamma när en vän börjar göra något nytt. Bli inte avskräckt av detta och bli inte förvånade om dina vänner vill veta mer om kassadagböcker och den app du använder för att själv börja föra en kassadagbok.