För en bättre
PRIVATEKONOMI

Sänk dina bilrelaterade kostnader

Det är dyrt att ha bil. Detta är sant oavsett om du kör en äldre begagnad bil eller en helt ny bil. En ny bil sjunker snabbt i värde medan en äldre bil behöver mer underhåll och kan behöva repareras regelbundet.

bilarEn annan faktor som gör det dyrt att ha bil i Sverige är att bensinen är så hög i Sverige. Det spelar ingen roll om du kör en bensinsnål bil. Att använda egen bil kommer alltid vara dyrare än att använda kollektivtrafiken. Om du bor i eller nära en större stad med en väl fungerande kollektivtrafik kan det därför vara värt att överväga om du verkligen behöver en bil. Jag erkänner att en bil erbjuder många friheter men de fördelar man får av att inte ha en bil gör det mer än värt att ge upp bilen. Åtminstone om du bor i en av Sveriges 3 storstäder. Viktiga fördelar med att inte ha en bil om du bor i en storstad inkluderar:

  • Du behöver inte hyra en parkeringsplats. Detta kan ofta spara mycket pengar.
  • Du behöver inte leta och betala för parkering när du besöker olika platser.
  • Du kan spendera restiden med att läsa en bok eller spela ett spel istället för att köra.
  • Att åka kollektiv är ofta billigt. Speciellt om du köper årskort som är mycket billigare än dagskort eller månadskort.
  • Du behöver inte spendera pengar på bensin.
  • Du behöver inte oroa dig för att din bil skall gå sönder.
  • Du behöver inte betala för en bilförsäkring.
  • Du behöver inte betala för en bil eller betala på ett billån.
  • Du gör ett grönare val.

Det är klart att det också finns nackdelar såsom att kollektivtrafiken  kan vara mycket full under vissa tider. Det kan också vara svårt att ta sig till vissa platser eller stor handla när man inte har någon bil. Om du bara storhandlar en gång i månaden och enbart sällan behöver fara till andra platser dit kollektivtrafiken inte går så är det bäst att inte ha bil. Det är ofta billigt att hyra en liten bil. Man kan därför ofta spara pengar på att inte äga en bil och istället hyra en de få gånger kollektivtrafiken inte kan ta dig dit du vill. Ett annat alternativ är att gå med i en bilpool. Det finns stora pengar att tjäna på att inte ha bil och det är ofta värt att avstå från bil till förmån för andra prioriteringar om man bor i en storstad.

Om man bor på landet eller i Sveriges norra delar är dock en bil nästa ett måste. Det finns dock fortfarande en mängd olika saker som du kan göra för att sänka dina kostnader. Nedan kommer vi att prata om några av de viktigaste sakerna du kan göra för att minska dina bilrelaterade kostnader.

Ny eller gammal bil?

Både nya och gammal bilar har sina fördelar. Gamla bilar är mycket billigare att köpa men ju äldre en bil blir desto troligare är det att någonting dyrt kommer gå sönder och behöva bytas ut. En ny bil däremot är nästan garanterat att fungera bra i flera år och om något går sönder så täcks det av garantin. Nya bilar förlorar dock snabbt mycket i värde. Detta innebär att det bästa alternativet oftast är att köpa en bil som är några år gammal. Då kommer det värsta värdefallet redan ha skett och bilen kommer troligen ha många goda år framför sig innan saker börjar gå sönder.

liten bilVilken bil skall jag välja?

En liten bensinsnål bil är ofta det bästa alternativet. Små 3 cylindriska bilar är mycket billiga i inköp och förvånansvärt bra att köra. De fungerar bra i alla förhållanden och min drar ca 0.3 L milen trots att den har några år på nacken. Dessa bilar räknas också som miljöbilar vilket ger dig förmånlig beskattning.

Kör inte mer än du måste!

Undvika att köra mer än du måste. Ta inte bilen om du bara skall en kort sträcka. Det är billigare och nyttigare att gå. Det är även bra att planera sin dag så att man kan köra den mest effektiva rutten för att komma till de olika platser man vill besöka.

Jämför försäkringar

Jämför alltid de pris olika bolag är villiga att ge dig innan du tecknar en försäkring. De kan ofta erbjuda ett bättre pris än det annonser. Det finns ett flertal olika sidor som kan hjälpa dig att välja försäkringsbolag. Jag rekommenderar att du använder en sida såsom compricer.se för att hitta den billigaste möjligt försäkring.

Se till att ha bra däck på bilen

däckAtt ha dåliga däck på sin bil är inte bara farligt utan det kan också påverka bränslekonsumtionen. Detta beror på att gamla och obalanserad däck får små skador som innebär att de inte kan snurra lika lätt. Du kanske inte känner detta men det kan ha en betydande effekt på din bränslekonsumtion. Det är även viktig att ha rätt däck på din bil för att minska bränslekonsumtionen. Om du använder fel däck eller däck som är bredare än avsett så kan du öka hur mycket bensin din bil drar.

Du bör därför regelbundet byta dina däck.

Byt olja, oljefilter och luftfilter regelbundet (hemma)

Att byta olja, oljefilter och luftfilter är mycket enkelt. Vem som helst kan göra det i sitt hem och spara många hundralappar jämfört med att göra det på en verkstad. Du behöver inte använda originaldelar utan kan istället använda mycket billigare 3:e parts delar. Dessa kan du köpa billigt på t.ex. mekonomen.se.

Genom att regelbundet byta dessa saker så ökar du chansen att din bil håller länge.

Tvätta din bil!

Genom att tvätta din bil så minska du risken för rost och annan åverkan som smuts och salt kan ha på bilen. Ju bättre du tar hand om din bil desto längre håller den.