För en bättre
PRIVATEKONOMI

Se över ditt liv

En viktigt del i att förändra sitt liv, börja leva ett nytt liv är att våga granska och säga adjö till ditt gamla liv. Du bör därför gå igenom ditt liv och se vad du inte vill ta med dig in i ditt nya liv. Du bör ifrågasätta alla delar av ditt liv, alla saker som du äger och se om det kommer bidra till ditt framtida liv. Om det är något du behöver eller om du kan lämna det bakom dig.

Ägodelar

säljOm du är som jag och de flesta andra så har du samlat på dig en massa prylar över åren. Saker som fungerar bra men som du inte använder. Det kan inkludera allt från gammal datorer och telefoner till den där träningsmaskinen som du aldrig började använda.

Det kan därför vara en mycket bra ide att regelbundet gå igenom allt man äger och se vilka saker som du behöver ha kvar och vad du kan sälja eller donera till välgörenhet. Att sälja allt du inte behöver eller använder kan vara en mycket bra ide. Det låter dig betala av på dina skulder eller sätta av lite pengar till en reservfond. Det ger dig en kickstart på ditt nya liv.

Var realistisk när du går igenom dina saker. En del saker kan ha sentimentalt värde och vara värda att behålla men du kan inte behålla allt som har någon anknytning till ditt liv. Det är också mycket viktigt att du är realistisk när du avgör om du tror att du kommer använda något eller inte. Om chansen är väldigt liten är det normalt bättre att sälja objektet om det har ett kommersiellt värde.

Jag rekommenderar att du ser på det som en pokerspelare. Inom pokern finns ett begrepp som heter pottodds. Detta innebär att om du över tid vinner pengar genom att göra det så skall du göra det. Om du t.ex. bara måste satsa 20% av pottens värde för att syna när du har 30% chans att vinna skall du göra det. Din chans att vinna (30%) är större än insatsen (20%) vilket ger ett positivt värde över tid även om du är troliga att förlora den individuella handen.

Låt oss tillämpa detta på dina saker. Låt oss säga att du har en surfingbräda som du tror att det finns en 10% chans att du kommer börja använda igen. Du kan få 500 kr för brädan om du säljer den och en ny kostar 2500kr. I detta fall skall du sälja brädan. 500 kr av 2500 kr är 20% vilket är mer än den 10% chans som det finns för att du skall använda den igen. Genom att hålla strikt på denna princip så spar du pengar över tid.

Och låt oss vara ärliga. Om du tror att det finns en 10% chans att du kommer använda den så är det egentligen en väldigt liten chans att du kommer göra det. Du känner dig bara inte redo att ge upp på iden som objektet (såsom surfbrädan) symboliserar.

Lån

Se över om du kan spara pengar genom att lägga om dina lån eller om du har något speciellt dyrt lån som du bör försöka eliminera så snart som möjligt.  Det finns t.ex. ofta mycket pengar på att samla sina lån.  Det finns en stort antal webbsidor som kan hjälpa dig att minimera dina lånekostnader. Använd alltid svenska sidor eftersom de råd du kan få på internationella sidor kanske inte gäller i Sverige.  Om du har lån tagna i andra länder skall du använda dig av webbsidor som fokuserar på det landet. Om du t.ex. har Norska lån så bör du använda en webbsida såsom www.Norskkreditt.no för att se om du kan sänka dina kostnader.

Tjänster & Prenumerationen

internetGå igenom all de prenumeration och tjänster som du använder dig av. Skriv en lista där du listar samtliga och gå sedan igenom var och en av dem. Fråga dig själv varför du använder dig av tjänsten och fundera på om du vill fortsätta att göra det. Relativt ofta är svaret att man använder en tjänst eller prenumererar på en tidning av vana. Man har gjort det så länge att man inte längre tänker på det eller den kostnad som det medför. Ofta kan man hitta saker som man inte längre behöver eller egentligen läser. I dessa fall kan man avsluta sitt abonnemang och spara pengar utan att dra in på någon som man bryr sig om.

Om du fortfarande tycker du har användning för en tjänst så bör du fråga dig själv om det finns något bättre eller billigare alternativ som skulle fungera lika bra.

  • Om det rör sig om en tidning kanske du kan hitta en webbsida som ger dig tillgång till en lika bra tjänst men helt gratis.
  • Om det rör sig om t.ex. ditt internet abonnemang så kanske du kan sänka priset genom att byta till en annan leverantör. Det är också möjligt att du inte behöver ett så snabbt internet som du har och att du skulle kunna sänka din kostnad genom att välja ett långsammare internet. Om detta är ett bra sätt att spara pengar eller inte beror helt på hur du använder internet.
  • Om det rör sig om ett gymkort så bör du fundera på om det finns något annat billigare gym du skulle kunna använda dig av och som erbjuder det du vill ha.

Kom ihåg att ingenting är heligt och att allt skall ifrågasättas när du går igenom ditt liv på detta sätt. Ditt mål är att ta bort saker som inte bidrar till din lycka och förbättra dina chanser att nå de mål som du har satt upp på din lista.

Personer

Detta kan ses som ett kontroversiellt stycke men faktum är att man med jämna mellan rum bör se över personerna i ens liv och fundera på om man verkligen vill behålla en relation med dem. De flesta av oss har en vän eller bekanta som vi umgås med men som vi egentligen inte gillar och som kanske inte gillar oss heller. Detta kan bero på många saker. Det kan vara en gammal vän som man har vuxit ifrån över åren, det kan vara en arbetskamrat från ett gammalt jobb eller en individ som man helt enkelt bara har fortsatt träffa trots att man inte vet varför. Om man inte gillar att umgås med denna person (och man inte har en baktanke med att göra det) så är det bättre att sluta göra det. Att umgås med individen tar tid och resurser som man skulle kunna använda till saker som ger en mer glädje.

Man bör även se över sin relation med sin partner och gamla pojk och flickvänner. Förhoppningsvis är det inget tvivel om att din partner bidrar till din lycka. Men om din partner inte gör det så är det bäst att överväga att lämna förhållandet. Det finns ingen anledning att stanna i ett förhållande med någon som inte gör en lycklig. Jag vet att några av de som läser detta kanske kommer tänka. Men han/hon älskar verkligen mig och jag vill inte vara elak. Det finns inget elakare än att stanna i ett förhållande med någon som inte gör en lycklig bara p.g.a. att de älskar dig. Genom att göra detta förhindrar du att de kan få sörja och gå vidare. Om du inte är lycklig så kommer relationen för eller senare falla i bitar. När detta händer kommer ni båda ha förlorat tid som ni kunde ha använt för att hitta någon annan. Det är bättre för båda att du är elak nu och avslutar förhållandet än att du stannar i ett dömt förhållande.

Detta är också mycket vanligt att man håller kontakten med gamla pojk/flickvänner och kanske träffas för att ha sex ibland. Det är mycket viktigt att fundera på om detta är något som ger dig lycka eller om det är något som hindrar dig från att gå vidare i ditt liv. Om det är det senare bör du bryta kontakten.