För en bättre
PRIVATEKONOMI

Sänk dina fasta utgifter

En stor del av din lön varje månad går till fasta utgifter. Utgifter som du betalar varje månad och som är desamma oavsett vad du gör den månaden. Det finns ofta mycket pengar att spara på att försöka minska sina fasta utgifter. Om du vill göra det krävs det att du tar dig tid att titta igenom dina alternativ och ringa olika företag. Du kan ofta spara flera hundra kronor i månaden genom att spendera ett par kvällar med att försöka sänka dina kostnader. Det ger med andra ord en mycket bra timlön att regelbundet se över sin fasta avgifter.

Man som räknar på sina utgifterBindningstider

När du tecknar en ny service så binder du dig ofta till en bindningstid. En tid under vilken du inte får bryta ditt kontrakt eller säga upp din service. Undantaget från detta är ofta om du vill uppgradera till en dyrare service. Jag rekommenderar att du noga antecknar när du ingår varje avtal så att du vet när bindningstiden är över. Jag rekommenderar även att du använder en påminnelse tjänst så att du får en påminnelse när bindningstiden går ut. Man kan oftast tjäna pengar, eller få gratis saker om man byter tjänst när ens bindningstid är slut.

Hyra

Det är mycket svårt att påverka sin hyra. Om du vill sänka din hyra måste du vanligen flytta till en ny lägenhet. Hyran är därför normalt något man får acceptera att den är som den är om du inte är villig att flytta.

Internet

Internet är en nödvändigt i dagens samhälle men detta innebär inte nödvändigtvis att du behöver det snabbaste paket som leverantören erbjuder. De flesta klarar sig med det långsammast packet som finns tillgängligt. Så länge uppkopplingens hastighet är minst 2mb så kan man göra det mesta med sin uppkoppling. Om du vill streama mycket kan en lite snabbare uppkoppling vara värd priset.

Många svenskar har dock en anslutning som är mycket snabbare än de egentligen utnyttjar. Något som kostar dem mycket pengar över åren. Snabbt internet kan vara trevligt. Men är det verkligen värt att betala 1200 kr mer om året för att ladda ner en fil på 30 sekunder istället för 3 minuter. Svaret är nog för de flesta nej och om det är ditt svar bör du överväga att byta till ett billigare långsammare internet.

Tänk på skillnaden i årspris. Inte per månad. 49 kr extra i månaden verkar lite. Men det är 600 kr om året.

Kolla alltid om du kan få ett bättre pris med en annan leverantör varje gång din bindningstid har gått ut. Om du inte vill byta bolag (vilket kan vara jobbigt) så kan du ringa upp dem och se om de kan matcha konkurrentens pris. Ofta väljer de att göra det för att behålla dig som kund. Detta ger vanligtvis en ny bindningstid.

TV

Kabel-tv är relativt dyrt om man ser till hur mycket pengar man spenderar varje år. Det finns mycket pengar att spara på att inte ha kabel-tv och man kan få de flesta program billigare via internet med Youtube, Netflix och HBOGo. Det kan därför vara värt att överväga att säga upp sin kabel-tv för att spara pengar. Om du fortfarande vill ha kabel-tv kan det vara värt att fundera på om du behöver alla kanaler du betalar för eller om du kan välja ett billigare alternativ.

Telefon

Du kan spara mycket pengar på att välja rätt telefonabonnemang. Jag rekommenderar att du ser om det finns några billigare alternativ varje gång din bindningstid går ut. Ofta finns det nya specialerbjudanden att dra nytta av.

Det är också en bra ide att fundera på om du verkligen använder allt du betalar för. Om du betalar för tjänster du inte använder eller skulle kunna klara dig med en mindre dataplan så finns det mycket pengar att spara på att välja ett enklare abonnemang som bara erbjuder det du behöver.

Lånekostnader

Om du har flera lån, krediter och avbetalningar så kan du spara mycket pengar genom att se över dessa och samla dem i ett enda samlingslån, t.ex ett blancolån som har betydligt lägre ränta och kan återbetalas på lång tid än de flesta andra småkrediter och lån. Om du hamnar i en situation där du måste ta ett mindre lån snabbt så ska du ansöka om ett räntefritt SMS-lån så att du slipper få onödiga räntekostnader och en högre månadskostnad än vad som är nödvändigt. Det är en annan typ av lån utan ränta, och mycket fördelaktigt för dig som låntagare i en bransch där räntorna kan variera stort.

Lån leder överlag till höga månadskostnader och det är ofta den post som går att spara mest pengar på, tillsammans med alla småköp man gör till exempel med ett kreditkort eller bankkort.

Försäkring

Det finns mycket pengar att spara på att välja rätt försäkring och rätt försäkringsbolag. Du bör också alltid betala försäkringen årligt om det är möjligt. Det är betydligt billigare att betala sin försäkring årligen än det är att betala månatligen eller kvartalsvis. Det kan vara betungande att betala hela årsavgiften på en gång men det är mer än värt det för de besparingar det ger.

Väldigt många Svenskar är överförsäkrade. Detta innebär att de betalar för en försäkring som är större än vad du kan nyttja. Att ha täckning för 500 000 kr är bortslängda pengar om ens bohag bara är värt 100 000. Man kan aldrig få mer än värdet av sina saker. Räkna ut värdet på det du äger (värde inte nypris) och leta en försäkring som ger det skyddet. Det är bra att ha lite extra utrymme om du köper nya ägodelar.

När du vet hur hög teckning du behöver kan du gå till en prisjämförelse sida för att se vilket försäkringsbolag som är villig att ge dig det bästa priset.