För en bättre
PRIVATEKONOMI

Samla dina lån

Om du har många små lån och snabblån så kan du ofta spara mycket pengar genom att samla dina lån. Det är ofta möjligt att halvera din månadskostnad genom att samla dina lån. Som en extra bonus är det också ofta möjligt att dramatiskt sänka din ränta.

Hur fungerar det?

samla lånAtt samla sina lån innebär att man tar ett nytt lån för att betala av alla sina gamla mindre lån. Man ansöker om ett lån som är tillräckligt stort för att man skall kunna förhandsbetala alla andra lån. Att samla sina lån är huvudsakligen en bra ide om man har olika typer av blanco lån, dvs lån utan säkerheter. Ditt bolån är det alltid bäst att du lämnar som det är och om du inte betalar en väldigt hög ränta så bör du även lämna ditt billån som det är.

När man samlar sina lån fokuserar man istället på t.ex. konsumentkrediter, kreditkortsskulder, SMS lån, snabblån, privatlån och reselån. Lån som individuellt är små men som har en hög ränta och som tillsammans blir betungande att betala varje månad.

Hur spar man pengar?

Det är en universell sanning inom låneindustrin att det normalt alltid är billigare att låna mycket pengar än det är att låna lite. Om man bara vill låna lite pengar så måste lånebolaget ta ut en högre ränta eller uppläggningsavgift för att göra det lönsamt. Detta beror på att de måste göra samma arbete med att granska, godkänna och behandla ditt lån oavsett hur mycket du vill låna.

samlaNär du samlar dina lån så ersätter du alla dina små, ur bankens ögon inte särskilt lönsamma lån med ett större mer lönsamt lån. De är därför mer villiga att konkurrera om dig som kund och kan erbjuda dig bättre ränta än vad de annars skulle göra.

Du kan också välja att ge det nya lånet en längre löptid även vad dina gamla lån hade vilket hjälper till att reducera hur mycket du betalar varje månad.

Att samla dina lån minskar med andra ord både månadskostnaden och räntekostnaden. Om du vill fortsätta att betala samma månadskostnad kommer du istället bli skuldfri snabbare.

Hur samlar jag mina lån?

Att samla dina lån är mycket enkelt.

  1. Börja med att göra en lista över alla dina skulder (exklusive bolån och andra lån med säkerhet).
  2. Räkna ut exakt hur mycket du behöver för att förskottsbetala vart och ett av lånet. Ett bra sätt att garantera att du gör rätt är att ringa långivarna och fråga.
  3. Summera exakt hur mycket du behöver för att betala av alla dina lån.
  4. Besök en webbsida som är designad för att låta dig jämföra olika lån och hitta den billigaste långivaren som erbjuder det privatlån du behöver. Det finns en uppsjö av alternativ som exempelvis privatlån.se för detta ändamål.
  5. Välj en långivare.
  6. Ansöka om ett lån från den långivare du har valt. Glöm inte att säga att du ansöker om lånet för att samla dina lån. Du avser inte att höja din skuldbörda utan tvärt om sänka den. Chansen att du skall få ett lån minskar dramatiskt om du inte nämner detta.
  7. Invänta beslutet. Om du fick lånet är det bara att vänta tills du får pengarna och kam betala av dina andra lån. Om du inte får lånet är det dags att pröva hos en annan långivare.