För en bättre
PRIVATEKONOMI

Lista dina drömmar

Det är mycket svårt att ta tag i sin ekonomi och förändra sitt liv om man inte vet varför man gör det. Det är enkelt att säga att man vill förbättra sin ekonomi och leva ett hälsosammare liv. Detta är dock ett mycket abstrakt mål som människor har mycket svårt att känna sig motiverat av. Det finns inget klart mål och det är mycket svårt att veta om man gör framsteg eller inte. Om man inte har ett klart mål är det mycket enklare att lura sig själv. Genom att sätta mål och delmål kan man enkelt se hur det går och man har något att se fram emot.

målDitt första steg mot ett nytt liv skall därför vara att göra en lista med 50 mål, 50 drömmar som du skulle vilja uppfylla. Tänk igenom vad du helst av allt skulle vilja göra och skriv ner det på listan. Denna lista kommer sedan styra ditt liv under de kommande 5 åren.

Allt du skriver ner på listan skall vara klart definierat. Du skall inte skriva in några vaga mål.

  • Skriv inte: Jag vill åka på semester mer ofta. Detta är inte ett klart definierat mål.
  • Skriv: Jag vill åka till Peru och besöka Macchu Picchu
  • Skriv inte: Jag vill få ett bättre jobb.
  • Skriv: Jag vill gå en kurs och lära mig SCRUM så jag kan få ett jobb som programledare.
  • Skriv inte: Jag vill komma i bättre form. (bättre form är inte ett klart mål)
  • Skriv: Jag vill springa stockholm marathon
  • Skriv inte: Jag vill få bättre ekonomi (bättre är fortfarande ett relativt begrepp)
  • Skriv: Jag vill betala av mina skulder.

Exemplen ovan visar hur du skall skriva ner mål som är klart definierade och som du vet när du har uppnått. Det är helt upp till dig att utforma listan utefter vad du vill ha i ditt liv. Listan kan bestå av 50 platser som du vill besöka om detta är det som känns mest viktigt i ditt liv.

Jag rekommenderar inte att du sätter ett mål om att gå ner i vikt. Att gå ner i vikt skall aldrig vara ett mål eftersom du om du börjar leva bättre kan gå upp i vikt eftersom du bygger nya muskler även om mängden fet minskar. Om du vill gå ner i vikt rekommenderar jag att du istället sätter upp ett mål där du vill minska din fettprocent. Det är ett mycket sundare mål.

Den lista du skapar kommer sedan fungera som en guide för ditt liv under de kommande åren. Hur lång tid du bör använda listan innan du skapar en ny beror på hur svåra mål du har satt upp för dig själv. Jag rekommenderar att du alltid reviderar listan vart femte år. Efter fem år tenderar du och ditt liv ha förändrats så mycket att det är en bra ide att göra en ny lista. De mål som du fortfarande inte uppnått kan flyttas till den nya listan om du känner att du fortfarande vill uppnå dem.

Anledning till att man bör uppdatera sin lista är att den skall kännas som en vägledning, inte som ett tvång.