För en bättre
PRIVATEKONOMI

Försäkringen mot dolda fel är bäst för säljarna vid husköp

Inom fastighetsförsäljning i Sverige, och då främst inom den del av marknaden som omfattar privatbostäder i form av friköpta villor, radhus och fritidshus förmedlade via fastighetsmäklare, finns diverse kringprodukter. Det kan vara proffsfotografering, hjälp med styling och förmedlande av försäkringar, så kallade dolda fel-försäkringar.

Tanken med att teckna en försäkring mot dolda fel kan vara flera. Antingen har säljaren kanske valt att bekosta en försäkringsbesiktning i förväg för att förenkla och skynda på försäljningen. Vissa säljare söker även tryggheten i att en köpare i framtiden kan vända sig till ett försäkringsbolag med eventuella frågor eller synpunkter. Det kan dock vara i allas intresse att skicket på huset är klarlagt redan innan en spekulant blir en budgivare eller köpare.

Kan man känna sig lurad som köpare?

Som köpare av en produkt kan man naturligtvis komma i en situation där man känner sig besviken eller lurad. Det som är viktigt att tänka på som köpare av en bostad där en försäkring mot dolda fel finns är att den sällan eller aldrig täcker allt. Det är ytterst viktigt att läsa igenom både besiktningsprotokollet och de undantag och förutsättningar som följer av försäkringen.

Precis som med alla andra försäkringar finns undantag och som sällanköpare av ett hus så är det viktigt att förstå vad man faktiskt köper. Tveka inte att fråga den ansvarige fastighetsmäklaren, vars uppgift är att vara en opartisk mellanman mellan säljaren och köparen.