För en bättre
PRIVATEKONOMI

Apparna som räddar mat

Ingen har väl missat den senaste trenden för att minska matsvinnet: smarta appar. De senaste åren har ett antal matsvinnsappar och digitala tjänster lanserats som ser till att mat som tidigare skulle ha åkt rätt ner i soporna istället hamnar på svenskarnas middagsbord. Bakgrunden till tjänsterna är att det är svårt för en exempelvis en kock att förutse exakt hur många gäster som ska komma till restaurangen. Därmed är det också svårt att köpa in och förbereda rätt mängd mat. Detta resulterar i att svenska restauranger kastar ungefär 66 000 ton mat per år, något som är väldigt kostsamt både för krogägaren och för miljön. Överskottet kan nu istället matsvinnsapparna ta hand om.

Ett av de mest kända exemplen på en sådan app är Karma, som hjälper restauranger, caféer och hotell att sälja överskottsmat till konsumenter och konsumenter att köpa bra mat billigare. En liknande tjänst är den finska appen Resq Club som har lanserats i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även i dagligvaruhandeln har man tagit upp kampen mot matsvinnet. Numera kan man även köpa mat från Ica via Karmas app och Coop har nyligen tecknar ett avtal med foodtechbolaget Whywaste, vars app Semafor hjälper butiker att identifiera varor som riskerar att passera bäst före-datum.

En annan tjänst som har blivit väldigt populär är Matsmart, som köper in och säljer varor som annars hade slängts på grund av förpackningsbyten, säsongsvaror eller att bäst före-datum närmar sig. De flesta svenska livsmedelskedjorna har även andra typer av samarbeten kring matsvinn, där de via olika typer av tjänster förmedlar mat som är på väg att gå ut till ideella organisationer som kvinnojourer och härbärgen. När det gäller matsvinnsappar är alla vinnare: kunder, gäster, restaurangägare och dagligvaruhandeln. Men den allra största vinnaren är ändå miljön.