För en bättre
PRIVATEKONOMI

Välja rätt kreditkort

Med ett kreditkort har man tillgång till ett kreditutrymme som man kan utnyttja efter eget gottfinnande. Man behöver alltså inte lämna in en låneansökan för ett visst belopp när behovet uppstår, utan man har redan en kredit som är beviljad och klar att använda när man så önskar.

Att använda kreditkort kan bli väldigt dyrt om man bygger upp en skuld som man puttar framför sig månad efter månad. Om man däremot betalar hela skulden när räkningen anländer kan man ofta komma undan helt utan att behöva betala någon ränta. Viktigt att tänka på är dock att man hos vissa kreditkort måste betala ränta redan från första dagen om man gör kontantuttag med kortet. Räntan tas dock endast ut baserat på kontantuttagens storlek – du behöver inte betala ränta på övriga köp bara för att du gjort ett kontantuttag.

kreditkort

Att välja kreditkort

Man bör inte välja första bästa kreditkort, utan sätta sig ned i lugn och ro och se över sina behov och vanor och sedan skaffa ett kreditkort som passar ens behov och önskemål. Vi rekommenderar att du använder bästakreditkort.se för att jämföra kort. Ett kreditkort som är perfekt för mig kan vara helt fel för någon annan, och vice versa.

Här är några exempel på punkter som kan påverka vilket kreditkort som är optimalt.

  1. Årsavgiften. Ibland är det motiverat att betala en högre årsavgift för att få tillgång till ett mer fördelaktigt kreditkort, ibland är det som att kasta pengarna i sjön.
  2. Hur stort kreditutrymme behöver du?
  3. Accepteras kreditkortet av de handlare du ofta handlar hos? Hur många handlare är anslutna till kortet i landet du bor i? Hur ser det ut internationellt? I vissa fall fungerar det bäst att ha ett kreditkort i hemlandet och ett annat som följer med på utlandsresan. Man kan plocka russinen ur kakan och få det bästa av två världar.
  4. Hur lång tid har du på dig att betala räkningen efter att den anlänt? Ska den betalas samma månad, nästa månad eller ännu längre in i framtiden? Att man ska betala räkningen i slutet av samma månad är vanligast.
  5. Hur hög är räntan om du inte betalar av hela skulden utan rullar en del av den vidare till nästa månad?
  6. Hur beräknas det minibelopp som du måste betala av på skulden varje månad?
  7. pengarVad händer om du inte betalar in minibeloppet i tid? Dröjsmålsränta? Påminnelseavgift? Höjd ränta för hela skulden?
  8. Om man drabbas av tillfälliga ekonomiska problem, finns det någon möjlighet att slippa göra inbetalningen av minibeloppet under en, två eller tre månader?
  9. Måste jag betala en uttagsavgift om jag gör ett kontantuttag med kortet? Hur hög är uttagsavgiften?
  10. Måste jag börja betala ränta från dag ett på kontantuttag som görs med kortet? Hur hög är räntan?
  11. Spelar det någon roll för avgift och ränta om jag gör kontantuttaget i utlandet eller här hemma?
  12. Vilket eller vilka förmånsprogram är kopplade till kortet? Ger alla köp eller vissa köp poäng som kan omvandlas till förmåner? Vilken typ av förmånsprogram har du störst nytta av? Ta en titt på hushållets största utgifter och utgå från dessa.
  13. Ingår det någon reseförsäkring? Om ja, vilka villkor gäller för reseförsäkringen?
  14. Ingår det någon konsumentskyddsförsäkring mot bedrägerier, felaktiga varor och dylikt? Vilka villkor gäller? Gäller skyddet både online och offline?

Bakgrund

Dagens moderna kreditkort har vuxit fram gradvis under 1900-talet. Idén om att använda ett kort vid köp beskrevs dock redan under 1800-talet i Edward Bellamys utopiska berättelse ”Looking Backward”. Bellamy kallade till och med kortet för credit card. I romanen får medborgarna utdelning från staten som de kan spendera med hjälp av sina kreditkort.

Charge coin

Under det sena 1800-talet började affärsidkare i USA utfärda charge coins till klienter som hade rätt att handla på kredit hos dem. Detta var ett mynt tillverkat av metall eller celluloid, och på myntet kunde man se klientens kreditnummer så att köp av varor och tjänster snabbt kunde bokföras på rätt konto. Mynten hade vanligen ett hål i sig så att man kunde fästa dem på nyckelringen. Det var framförallt större hotell och varuhus som utfärdade charge coins och satte den egna logotypen på dem.

Charga-Plate

Under 1930-talet började charge coins få konkurrens av det rudimentära kreditkortet Charga-Plate. Charga-Plate utvecklades under det sena 1920-talet av Farrington Manufactoring Co. Stora varuhus och liknande delade ut Charga-Plates till kunder som hade kredit i butiken. I vissa fall behölls korten bakom disk i butiken, så att kunden inte behövde släpa omkring på dem. En Charga-Plate var en bit metall med storleken 2,5 tum x 1,25 tum som fungerade som en liten tryckplåt med kundens namn, stad och delstat präglat på kortet. När ett köp genomfördes placerades kortet i en slags tryckpress med en bit kvittopapper och ett färgband ovanpå kortet, så att kortets information kunde tryckas på pappret. Precis som föregångaren charge coin minskade Charga-Plate risken för att information om kunden skulle skrivas ned felaktigt av kassapersonalen.